Hyvät ja pahat ihmiset ja maailma


Jotain haluaa ulos

Pikkuhiljaa aika latautua lomatunnelmiin, mutta tässä loman alun ja Juhannuken kynnyksellä takaraivossa kutittelee jotain. Tuntuu, että haluan sanoa jotain asiakkailleni tai oikeastaan juuri sinulle, joka tätä nyt luet. Haluan sanoa sinulle, että missä ikinä olet, kuka ikinä olet, mitä ikinä olet tehnyt, mitä ikinä olet kokenut, miten ikinä muut ovat sinua kohdelleet, mikä ikinä elämän tilanteesi on juuri nyt, millaisia tunteita käsittelet, jos olet jumissa, eksynyt, takertunut johonkin, mitä ikinä: olet hyvä, riittävä, arvokas, kelvollinen, ihana, kaunis, rakastettava, hyväksyttävä, taitava, luova, rakastettu, täynnä potentiaalia ja mahtava tyyppi sellaisena kuin olet!

Pari viimeistä vuotta ovat varmasti ravistelleet meitä jokaista jollain tavalla. En usko, että kukaan voi täysin sulkea silmiään tai olla täysin immuuni sille mitä maailmassa tapahtuu. Ja jotenkin tuntuu, että nuo maailman tapahtumat ovat heijastuneet myös meidän henkilökohtaiseen elämään. Elämme isossa muutoksen aallossa. Naamioita riisutaan, traumaperimämme nousee esiin, jakaudumme leireihin ja lokeroihin, mielipide-erot aiheuttavat eripuraa, on pelkoa, syyllisyyttä, vihaa, toisten syyttelyä, hylkäämistä jne. 

Itse olen sulkenut uutiskanavat ja siivonnut somea sen verran, että räikeimmät ja omien arvojen vastaiset kommentoinnit tai uutisoinnit eivät ole hyppineet silmille. Se on ollut iso helpotus ja auttanut todella paljon siihen, että olen pystynyt nauttimaan elämästäni kaikesta myllerryksestä huolimatta. Silti, jotenkin tuntuu, että kollektiiviselta tasolta nämä muutokset heijastelevat meidän pienten ihmisten elämään. Kuulen tätä paljon muiltakin ja sellaisiltakin, jotka eivät halua uutisointeja niin tiuhaan katsella tai niin kovasti käyttää aikaa maailman ongelmien ruotimiseen ja pelkoon mukaan hyppäämiseen. Uskon, että olemme kaikki yhtä ja nämä muutokset ja muiden ihmisten tunteet ja ajatukset sekä maailman kärsimys tulevat tietoisuuteemme tavalla tai toisella. 

Millä keinoilla sinä vaalit hyvinvointiasi?

Usko koetuksella

Mietityttää, että mistä tämä kaikki kumpuaa ja mikä on kaiken perimmäinen tarkoitus. Monen usko elämään on varmasti koetuksella, mutta samalla näen, että toisilla usko ja onnellisuus myös lisääntyy. Toiset taas elävät pelossa ja kärsimyksessä. Onko kyse omasta valinnasta vai onko meillä vain erilaiset olosuhteet? Mä uskon aika paljon tähän oman valinnan voimaan, mutta toisaalta katson asioita vain omien lasien läpi vaikka yritän ymmärtää muitakin näkökulmia. Kysymys on varmasti aika paljon resilienssistä ja omista voimavaroista, mitä kullakin sattuu olemaan käytössään vallitsevalla hetkellä. Mua on suuresti auttanut mentaalivalmennusopinnot ja aihepiirin tiimoilla pyörivä lukemisto sekä rikastuttavat keskustelut samanhenkisten ihmisten kanssa. En koe syntyneeni olosuhteisiin, joista saisi ammennettua suuresti voimaa, mutta toisaalta taas olen ehkä oppinut vastoinkäymisten kautta tietynlaisia selviytymiskeinoja. Vahva kannattelijani on vilpitön usko kaikessa ja kaikissa piilevään hyvään tarkoitukseen ja siihen, että elämä kantaa. Niin, vahvana sanana nousee: Usko. 

Millaisia selviytymiskeinoja olet oppinut elämäsi aikana?

Itse olen viimepäivinä käynyt paljon sisäistä keskustelua hyvästä ja pahasta. Mä olen lapsuudesta saakka uskonut vakaasti ihmisen pohjimmaiseen hyvyyteen. Jokaisen ihmisen arvo ja tärkeys on ehdoton. Sitä tulee mietittyä, että miksi me kuitenkin satutamme toisiamme. Itse olen lapsuudesta asti kokenut ja nähnyt paljon pahaa. Välillä mietin, että miten tällaisesta oikeasti edes selviytyy. Moni varmaan miettii jossain vaiheessa elämäänsä, että miten tästä elämästä on mahdollista edes selviytyä, kun on niin paljon pahaa. No mutta, toisaalta faktahan on, että eihän elämästä selviä hengissä ;). Ja aina voimme tehdä valinnan ja kääntää katseen hyvään ja keskittyä asioihin mistä voimme olla kiitollisia. Elämä tarjoaa oikeasti runsautta, kun vain tulemme siitä tietoisiksi.

Millaisista tilanteista sinä olet selvinnyt? Mistä olet kiitollinen? Miten elämän runsaus ilmenee sinulle?

Aitoa hyvää ei tehdä, se vain tapahtuu

Itseäni on suojellut aina, ainakin ala-aste iästä alkaen ajatus, että toisen ihmisen reaktiot ja tunteet minua kohtaan eivät kerro minusta, vaan toisesta itsestään. Ja empaatikko minussa on tuntenut aina myötätuntoa kaikkia kiusaajiani tai minua satuttavia ihmisiä kohtaan. En siis ole mitenkään immuuni, tunnen kyllä kipua, joskus kovastikkin. Eikä satuttavaa käytöstä tai loukkaavia kommentteja pidä tietenkään hyväksyä. Jotenkin olen kuitenkin aina tuntenut nahoissani, että syvin olemukseni on koskematon. Olen aina ajatellut, että satuttajalla itsellään on rankkaa, sattunut jotain ikävää tai kamalaa tms. koska käyttäytyyt toista kohtaan ikävästi. Ihminen joka satuttaa toista, satuttaa kuitenkin lopulta eniten itseään. Osin siksi, että olemme yhtä ja toisen satuttaminen myrkyttää tekijänsä sielun. Ja toisaalta jos meillä on tarve loukata ja satuttaa toista, on se varmasti jonkinlainen defenssi. Saamme siirrettyä ja heijastettua oman vaillinaisuuden ja häpeän toiseen, voimme torjua toisen rakkauden ja inhimillisyyden piiristä ulos. Hän ei ole yhtä erinomainen kuin minä.

Miten suhtaudut vastoinkäymisiin?


Nyt kun olen lukenut Tommy Hellstenin kirjan, Enää en pelkää, en oikeastaan enää usko hyviin ja pahoihin ihmisiin. Tai en ole oikeastaan koskaan edes uskonutkaan, mutta kirja jotenkin kirkasti mielessäni asian. Uskon että hyvä ja paha vain toteutuvat meidän ihmisten kautta. Kuten Hellsten kirjassaan sanoi, aidosti hyvää tekevä ihminen ei edes tiedosta tekevänsä hyvää. Hyvyys vain tapahtuu hänen kauttaan. Hänen auttamisensa on itsestäänselvyys eikä avulla ole hintaa eikä toinen jää velkaa. Mikäli hyvyys tapahtuu työn kautta ja siitä saa rahaa, sitä kutsutaan ammatiksi tai businekseksi. Toki moni meistä on varmasti kuin luotu auttajan työhön ja koen itsekin olevani sellainen ja hyvä niin, kyllähän erilaisia auttajia tarvitaan paljon. Pyyteettömässä avunannossa ei synny sivutuotteena uhriutumista tai marttyyrin rooleja. Ihminen joka tietää tekevänsä hyvää, toteuttaa hyvyyttään itsekkäistä lähtökohdista. Hän ehkä jopa paikkaa toisen ihmisen kautta jotain omaa syvää tarvettaan ja toimii omista haavoistaan käsin. Hän pönkittää auttamistahdollaan omaa egoaan ja erinomaisuuttaan ja jos toinen ei osoita kiitollisuutta juuri hänen haluamallaan tavalla, saattaa seurata jopa rangaistus. Ei hyväntahdossa ja auttamisen tahdossa tietenkään ole sinällään mitään väärää, saa sitä haluta olla hyvä ihminen. Ja onhan se tietynlainen palkkion ja mielihyvän metsästys varsin inhimillistäkin. 

Mitä hyvyys ja pahuus merkitsevät sinulle? Miten ne näytyyäytyvät elämässäsi? 

Itselleni on lähinnä suuri helpotus, kun mun ei tarvitse olla mikään erityisen hyvä tai paha ihminen. Voin olla molempia, voin olla inhimillinen ja vaillinainen. Voin olla aito ja mulla saa olla valot ja varjot. Voin hyväksyä itseni sellaisena kuin olen. Ja ihminen joka näkee mut kokonaisena, on täysin vapaa valitsemaan jääkö vai lähteekö. Kun yritämme olla kovin hyviä, ehkä tiedostamattamme manipuloimme ihmisiä katsomaan erinomaisuuttamme ja toivomme, että hän hyväksyy. Näin luomme itsestämme ihanneminän, riisumme kaiken pahuuden itsestämme ja heijastamme sen toisiin. Kiellämme oman pahuutemme ja olemme näin lopulta todella ankaria itsellemme ja muille. 

Millaisia vaatimuksia sinulla on itseäsi ja muita kohtaan?

Herkkikset, empaatikot ja erilaiset energiat

Jos tätä lukee joku erityisen herkkä ihminen, ymmärrät ehkä miltä tuntuu kerätä muiden negatiivisuus ja maailman painolasti itseensä. Haluan sanoa sinulle, että herkkyys ei ole heikkoutta, se on omanlaistaan vahvuutta ja siinä on kauneutta, joka sinun täytyy itsesi ja muiden vuoksi näyttää ja vapauttaa maailmalle lahjana. Erityisherkät kantavat monesti muiden taakkoja harteillaan ja he vetävät kuin magneetti puoleensa  toisten negatiivista energiaa. He saattavat olla kuin lataamo, josta toinen ihminen imee kaiken valon itseensä ja purkaa p####- lastinsa, eli oman negatiivisen kuorman häneen. Ja tämä ei vättämättä tapahdu edes tietoisella tasolla, kaikki voi tapahtua kuin piilossa energeettisesti. Silloin sinä herkkä ihminen, luota vaistoosi ja intuitioosi. Tasapuolisessa ihmissuhteessa tulee itse kuulluksi ja nähdyksi ja jaksaa hyvin kuulla myös toista. Syntyy rakkaudellinen vuorovaikutuksellinen yhteyden tunne, joka sujuu kuin tanssi.

Miten saat vahvistettua omaa energiaasi? Millaisia keinoja sinulle on negatiivisen energian torjumiseksi? Miten itse vältät negatiivisen energian siirymistä itestäsi muihin? Miten levität korkeampaa värähtelyä?

Yli-empaatikko haluaa ymmärtää ja auttaa kaikkia. Hän uskoo, että voi valollaan ja rakkaudellaan parantaa muut ja hän uskoo, että voi kaivaa toisissa piilevän hyvän esille. Tietyllä tapaa varmasti voikin, mutta rakas herkkis, sinun täytyy itse ensin voimaantua, tunnistaa rajasi, eli opetella sanomaan oikeissa kohdissa EI ja tunnistaa sekä ilmaista omat tunteesi ja tarpeesi. Ole tarpeen tullen jämäkkä ja ehdoton ja anna puhdistavan vihan läikähtää. Sinun täytyy opetella huolehtimaan itsestäsi ja vaalimaan hyvää energiaasi. Sinun täytyy opetella pistämään itsesi ykköseksi, elämäsi tärkeimmäksi henkilöksi. Tämä oikeastaan pätee ihan jokaiseen. Jos sinulla on epämääräinen ja epämiellyttävä olo jonkun seurassa, luota vaistoosi ja aseta rajat ja pahmimmassa tapauksessa lähde tämän ihmisen luota. Energiasyöpöt ja egoistit ovat taitavia manipuloimaan. Herkkänä ihmisenä vaistoat tällaiset energiat, muttet osaa ehkä täysin selittää järjellä, mistä on kysymys. Olet ehkä lopen uupunut tapaamisten jälkeen tai koet olevasti epämääräisen ahdistunut. Kun uskallat tulla näkyväksi omine tarpeinesi ja haavoinesi, lopulta tällaiset ihmiset kaikkoavat ympäriltäsi, ellet itse ymmärrä lähteä. Erkaantuminen on lopulta lahja molemmille. 

Missä sinun rajasi kulkee? Millaisille asioille sanot ei? Sanotko liian usein kyllä, kun pitäisi sanoa ei? Kuka on elämäsi tärkein henkilö?

Antaudu ja löydä terve itsekkyys

Kun uskallat antautua elämän virtaan löydät lopulta oman heimosi. Sinun ei tarvitse edes varsinaisesti haluta tai etsiä kaltaisiasi, joita olet kaivannut. Heitä alkaa vain ilmaantua elämääsi ja he janoavat ystävyyttä ja elämän jakamista kanssasi. Miksi uskallan sanoa näin? Siksi, että uskon näin ja olen kokenut sen! Sinun täytyy vain antautua ja ottaa vastaan sekä uskoa elämään, se kyllä kantaa. Kaikki mitä sinulle tapahtuu juuri nyt, tapahtuu juuri oikeaan aikaan ja oikeista syistä. Elämä on lopulta meidän puolella ja haluaa meille hyvää. Jos sinulla on nyt vaikeaa, tulet oppimaan siitä. Anna vaikeuksien ravistella itsestäsi kaikki turha pois. Vaikeuksien kautta voittoon klisee on varsin pätevä tänäkin päivänä. Ympäröi itsesi ravitsevilla ihmissuhteilla, kauneudella ja asioilla joista nautit. Tee asioita joista nautit, vietä yksin omaa aikaa, liiku luonnossa, meditoi, jogaa, mikä ikinä on sinun tapasi. Näin lataat akkujasti ja voit tehdä sen täysin hyvällä omalla tunnolla. Ei tarvitse aina kantaa maailmaa ja muita harteillaan. Voit olla hyvillä mielin ja terveellä tavalla itsekäs ottamalla omaa tilaa ja aikaa. Laita itsesi etusijalle.

Millaisista asioista nautit? Millaisten ihmisten seura tuntuu sinusta ravitsevalta?


Takaisin hyvyyteen ja pahuuteen. Äsken puhuin energiasyöpöistä ja valonkantajista. En halua jakaa ihmisiä näin leirihin, vaikka ehkä saatoin näillä sanoilla sen tehdäkin. Sanoin tämän siksi, että 20% meistä ovat todellakin persoonallisuudeltaan erityisherkkiä, ja heillä on taipumusta olla p####- magneetteja. Ja heidän tai meidän täytyy oppia olla määrätietoisia ja löytää oma voimamme ilman, että muut pääsevät siihen negatiivisesti vaikuttamaan. Lopulta kun ihminen voimaantuu ja löytää onnellisuuden lähteen sisällään, ei ole enää tarvetta syytellä ketään. Voi ottaa vastuun omasta elämästään ja muut saavat olla sellaisia kuin ovat. Jokaisella on omanlaiset vaiheet elämässämme ja toisena päivänä puramme huonoa energiaa muihin, toisina päivinä hyvää. Tietoisuuden kehittäminen auttaa tässä asiassa ja alamme vetää puoleemme enemmän hyvää kuin pahaa ja heijastamme itsestämme ulos enemmän hyvää kuin pahaa. 

Miten herkkyys ilmenee sinun elämässäsi? Miten vaalit herkkyyttäsi?

Uskomalla toiseen ihmiseen uskomme myös itseemme

Ja jälleen palaan alkuun, ihiminen joka satuttaa toista, on itse kivussa. Tuomitsemalla tuon toisen ihmisen pois hyvyyden piiristä tuomitsemme itsemme, omat kipumme ja haavamme. Meidän ei tarvitse silti hyväksyä toisen tekoja tai sietää huonoja energioita, mutta voimme harjoittaa myötätuntoa ja anteeksiantoa. Anteeksiantoa ei voi kuitenkaan pakottaa, mutta se on päätös ja prosessi, johon voimme sitoutua. Anteeksiannon tunne on todella vapauttava, sitä huomaa antaneensa samalla itselleen anteeksi. Hyväksymällä toisen virheineen ja rakastamalla häntä sellaisena kuin hän on, hyväksymme myös oman epätäydellisyyden ja voimme kokea itse olevamme tärkeitä ja rakastettuja sellaisena kuin olemme. Eikä meidän tarvitse näitä asioita aina edes käsitellä toisen kanssa, se ei ole aina edes mahdollista. Tällainen työskentely on pääasiassa sisäistä työtä. 

Mistä asioista haluaisit päästä irti? Mille asialle tai kenelle haluaisit antaa anteeksi? Mitä kaikkea itse olet saanut elämässäsi anteeksi?

Uskomalla toiseen ihmiseen, uskomme myös itseemme. Meidän ei tulisi ikinä ajatella tai sanoa, että tuosta toisesta ihmisestä ei ole mihinkään tai hän ei voi muuttua. Ihmisellä on aina mahdollisuus! Jotkut vain ovat siinä tilanteessa, että eivät kykene parempaan sillä hetkellä. Jokainen yrittää aina parhaansa, vaikkei se aina siltä näytä, kun palvellaan vain omaa egoa. Silti voimme valita tässä hetkessä itsemme ja jättää taaksemme hyvällä omallatunnolla sellaiset asiat tai ihmiset jotka eivät palvele hyvinvointiamme. Sormella osoittelu on silti turhaa, on parempi keskittyä vain omaan valo- ja varjo työskentelyyn. Siinä kyllä riittää työtä ihan tarpeeksi, koska olemme kaikki vajavaisia. Meidän ei tarvitse tehdä toisen töitä ja kantaa hänen taakkojaan. Maailman parantaminen lähtee yksilön paranemisesta, oli kyse sitten fyysisestä, mentaalisesta tai sielullisesta tasosta. Maailman paraneminen lähtee siis siitä, kun käännämme huomion sisäänpäin. 

Millaisia asioita sinun tulisi itsessäsi työstää?

Kiitos ja hyvää kesää!

Huhhuijjaa, tulipa ”kepeät” lomaterkut. Tällaista tekstiä syntyi tänään. En oikeastaan edes tiennyt etukäteen, mistä kirjoitan. Tiesin, että jotain haluaa tulla ulos kirjoittamisen muodossa ennen kuin jään rauhassa nuuhkimaan kesäistä ilmaa. Istuin vain alas ja kuuntelin sisintäni ja aloin näpytellä konetta. Tällaista oli tarjolla. Toivottavasti kirjoitukseni antoi sinulle jotain tai herätteli ajatuksia. Kuulen mielelläni myös sinun ajatuksesi aiheesta. Kiitos ihana, kun olet siinä ja luit. :)
Aloitin lomailun jo itseasiassa eilen. Kirjoittelen tätä tekstiä Nuuksiossa mökkipihalla. Lasten ja isovanhempien kirmailu ja leikittely kuuluu ja näkyy taustalla. Loma tulee koostumaan perheen kanssa oleilusta, mökkeilystä, luonnonrauhasta ja seikkailusta Pohjois- Norjassa. Reissusta tulee varmasti mielenkiintoinen, kun 6-vuotias tyttö ei meinaa jaksaa edes 20 min automatkoja ja takapenkki jaetaan 12-vuotiaan isoveljen ja koiran kanssa. Meillä on mukana myös elämänehtoolla oleva koiravanhus ja energinen bordercollie. Eli monenlaista tyyppiä eri elämänvaiheineen on matkassa, vaikka samaa perhettä kaikki. Luulen, että matkasta tulee tällaiselle omaa rauhaa arvostavalle, ihmis- ja eläinrakkaalle introvertille melkoinen henkinen koettelemus. Otetaan kaikki kuitenkin kiitollisuudella vastaan. Ihanaa lähteä vuonoille ja vuorille, nähdä luonnon ja elämän kuninkaallista jylhyyttä. Tästä matkasta on unelmoitu pitkään, jopa 13 vuotta. Silloin ei ollut tiedossa vielä, millainen reissuporukka on tiedossa. Oli vain minä, mies ja koira ja aluillaan oleva lapsi mahassa. 

Sinulle ihanaa ja leppoisaa kesää ja hyvää Juhannusta! Nauti ja ole kiitollinen jokaisesta hetkestä mitä kesä antaa. Joustavuutta, avoimuutta, armollisuutta ja sietokykyä myös erilaisille tunteille ja lomatunnelmille, joita kaikkien lomaan kuuluu ;) :). Otetaan asiat vastaan sellaisena kuin ne tulevat, tunnelmilla on tapana tyyntyä ja kääntyä myös hyväksi. Lataudu, rentoudu, innostu, voimaannu, parane! Mitä ikinä tarvitsetkin, anna kesän tuoda se sinulle. <3 Heipparallaa!

Rakkaudella, Sari :)

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Naisfiilis syntyy

Haluatko totuuden? No handlaatko totuuden?